Blöthösten



Det finns fem årstider. Vinter, vår, sommar, torrhöst och blöthöst. Nu är det riktig rejäl vinter, men eftersom vi inte skrivit någonting här på ett tag måste vi leva lite i det förflutna ett tag innan vi kommer ifatt.

När folk pratar om hösten som en härlig årstid med vackert ljus, mysigt lövprassel och sprakande färger är det alltid torrhösten man refererar till. Man kan inte annat än att hålla med om att det är en fantastisk period. Tyvärr byts den efter bara några veckor ut mot den betydligt vissnare kusinen blöthösten. Allting blir grått, rått, mögligt, kallt, ruttet och blött, blött, blött. Vätan gör att alla skavanker på huset framträder tydligare. Bladen på funkian, pumporna och rabarbern kollapsar till gulvita, slemmiga strimmor som mest liknar små grupper av självdöda maneter. Torrhöstens ljus och färgprakt ersätts med vintertid, dimma och isande kyla. Förutsättningarna för inspirerande stunder trädgården är körda i botten. Inläggen i trädgårdsbloggen glesnar i takt med att lövverken gör det samma...

Men det finns ljuspunkter! Som vi nämnt tidigare har vi planterat både hallonbuskar och liguster och detta återkommer vi till snart.



Även om köksträdgården slokar och de flesta grönsakerna slutar att vara ätliga...



...står i alla fall palmkålen fram som ståtligare och friskare än någonsin. Det kanske kan bli lite palmkål på julbordet så småningom?





Räddningen från blöthösten blir när frosten kommer. Då blir det lite ljusare och kylan blir lättare att acceptera när man står inför vintern och den kommande snön. Och när snön väl kommer, då åker trädgårdsinspirationen upp i topp igen.

Säsongen som gått 2010 sommar-höst

Under den mest tryckande hettan i juni och juli jobbade vi med uteplatsen. Vi grävde ut, la på markduk, fyllde på med makadam, byggde en ram och skruvade sedan fast trallvirket.



Vi fick hjälp med uppfarten. Vi grävde och jämnade ut samt grävde ned en kant av vanlig betongsten mot buskaget.



Vi byggde ett staket med grind som vi målade i gräddvit linoljefärg.



Vi planterade nytt, tog sticklingar och sådde perenner som vi sedan planterade ut. Mängder av sådda perenner har det blivit i år, rysk martorn, prästkrage, fingerborgsblomma, lammöra och röd solhatt bl.a.



I höst har vi planterat en skogslönn i det området som kommer bli "lunden" och en rönn vid uppfarten. Vi har planterat en rad liguster vid uteplatsen. Vi har även fått en mängd hallonbuskar och perenner från en vän som sagt upp sin odlingslott.



Mycket har vi gjort, med det är ändå ingen brist på saker att göra i vår trädgård. Nu kommer vi snart ta paus från det praktiska trädgårdsarbetet, men vi har redan börjat planera inför nästa säsong.

Säsongen som gått 2010 vinter-vår

Vi kommer fortsätta plantera och planera så länge det bara går, men det kan väl vara dags för en sammanfattning av vad vi har gjort i år.

I februari planerade vi för köksträdgården och sådde. Vi byggde den första odlingslådan och försökte patinera terrakottakrukor. Det fungerade inte särskilt bra och vi kom fram till att det är bäst att 
ha tålamod och vänta på äkta patina.



I mars började vi med vårvinterbeskärningen. Vi rensade upp och grävde den del som nu är köksträdgård. Vi hämtade hästgödsel och gödslade. Det grävdes också ett potatisland runt päronträdet.



I april var vi i stort sett klara med odlingslådorna och fick jord levererad som vi fyllde dem med. Vi flyttade flera stora buskar, framförallt schersminer från platsen som kommer bli vår "uppfart". Vi snyggade till kanten till stora rabatten och flyttade gamla perenner.



I maj planterade vi ut småplantor och det började växa i odlingslådorna. Vi planterade tre prakthäggmisplar bl.a i det som kommer bli "lunden". Vi gjorde det fint för sparrisen med eternitplattor. Vi plockade bort alla betongplattor från uteplatsen och började diskutera hur den skulle se ut. Potatisen började komma upp.



fortsättning följer...

Inspiration färgskala



Bilder från www.fennelandfern.co.uk.

RSS 2.0