Vårtecken 2012

 
 
Snödroppar och vintergäck blommar.
 
 
 
 
Vitlöken har kommit upp i köksträdgården och piplöken i kryddlandet.
 
 
 
 
Rabatten på framsidan i slutet av februari. Ligustern intill huset har vi precis klippt ned till 15 cm ovanför marken.
 
 
 
 
Vi plockade aldrig in trädgårdsmöblerna. Lavendeln ramar in fint. Det blir väldigt kalt när vi klipper ned den i slutet av mars.
 
 


Martin Pråme Malmqvist

Forsythia

Beskar Forsythian igår. Såhär års går man nästan och letar efter saker att sätta sågen i. Man har sett trädgården sakta förfalla sedan sensommaren och längtat efter den punkt på vårvintern då botten är nådd och det är dags att börja bygga upp, rensa bort och forma inför den nya säsongen. En stor dela av detta är beskäringen på vårvntern och det är vi mitt uppe i nu. Hittade en bra artikel om Forsythia, dess användingsområden, skötselbehov, historia, etc. på Odla. Eftrsom vår buske är rätt åldersstigen och tidigare blivit lite felbeskuren (för högt upp), kändes det befogat att ge den en omgång nu. Det blev inte särskilt aggresivt, dock. Bara tre grenar strök med plus alla döda gamla stumpar. Den ser ju inte direkt något fräschare ut såhär direkt efteråt, men föryngringen kändes nödvändig och årets blommning kommer troligen att bli fullt tillräcklig. Dessutom blev det ett rejält ris som kunde få följa med in i vardagsrummet.
 
 
 


Martin Pråme Malmqvist

Proof of life

Vi stammade upp björken i somras precis på gränsen till JAS-perioden. När alla bladen vissnade kort därefter blev vi lite oroliga att björken hade strukit med i beskärningen. För några veckor sedan tog vi in en kvist och satte i vatten för att se om det fanns något liv kvar. Nu har små, fina musöron kommit fram och vi kan andas ut.



Martin Pråme Malmqvist

Vårvinter

 

Vårvintern är här med töväder. Det regnar rejält där ute och eftersom tjälen är kvar i marken står allt vattnet kvar. Därför var det gummistövlar och heltäckande regnpersedlar som gällde när vi idag gav oss ut för säsongens första trädgårdsarbete. På agendan stod beskärning av buskar - något som vi båda sett fram emot väldigt mycket. En av oss tog sig an vårt växande bestånd av liguster, med häcken på framsidan som högsta prioritet. Den var väldigt yvig och stor och behövde tas in rejält innan den första riktiga vårvärmen kommer. Nu är det inget tvivel om att det faktiskt är en häck vi har där.
Det andra vi hann med var föryngringsbeskärning av vinbärsbuskar och björnbärssnår. På vinbärsbuskarna tog vi bort den äldsta tredjedelen plus de grenar som stack iväg i en dum riktning. En trevlig sak med att rota i vinbärsbuskarna nu är att man får en ordentlig titt på hur de ser ut nere vid marken och vad som växer intill. När väl bladverken är utslagna är vinbärsbuskarna ogenomträngliga och mystiska. Eventuella leksaker som flyger in i dem förblir förlorade till hösten och vi hittade ett och annat där inne under beskärningen idag.
Björnbär har vi lite överallt i trädgården - ett ganska jobbigt ogräs. Vid stängslet mot grannen längst ner i tomten har vi dock en buske som vi gärna har kvar. Bären går ju, trots allt, inte av för hackor. Efter ett par års försummelse tog vi tag i att gallra bland björnbärslianerna. Vi drar oss lite grand för att använda stängslet som spaljé, så vi testade att bara rulla ihop hela skrället till en stor boll. Vi kan ha gjort oss själv en stor otjänst inför nästa års beskärning, men den huvudvärken tar vi då.

 

 

 

 

 



Martin Pråme Malmqvist

RSS 2.0