En annan slags skörd

Julklappsskörd!

Vintervyer


Vad ska man säga, egentligen? Det blev rätt så snöigt i år också. Precis som i fjol överväger fördelarna nackdelarna. Besväret med att skrapa rutorna på bilen, behöva ha på sig ett extra lager kläder inomhus, inte räkna med att kunna ta sig någonstans och komma fram i tid, och så vidare, glöms snabbt när man hör knirret under kängorna eller tittar ut på en trädgård som är vacker som ett vykort.



Sommaren känns både och avlägsen och närvarande på samma gång. På vissa pålatser i trädgården gör den sig mer påmind än på andra. Vi var lite dåliga på att plocka undan cyklar, redskap, möbler, etc. och nu känns det för sent. Eller som att det kvittar.


Palmkålen och de andra grönsakerna som ska vinterskördas liknar nu det som man köper i frysdisken. Det känns väldigt tryggt på något sätt med den stränga kylan. Allting stannar - konserveras - och man får tillfälle att ta sig både en och två funderare på vårens projekt.


Allt är dock inte lugnt och man får vara på sin vakt här och där. Till exempel är vår stora yviga idegran mottaglig för snöansamlingar på grenarna, varpå de tyngs ner något oerhört. På mitten av bilden ovan är ingången till vårt kompostområde och här kan man vanligtvis gå in raklång med en skottkärra. Nu har snön tyngt ner grenverket hela vägen till marken, som att en väldig port har stängts. Vi måste hålla undan snön här, så att inte grenarna riskerar att skadas.


En annan sak som kan bli lite knivig är övervintrandet av vår unga rosmarinplanta. En "normal" vinter hade det nog varit lugnt för växten att överleva i det lilla huset av kanalplast vi slängde ihop i höstas. Nu har det dock varit ner emot -20 grader och det har säkerligen varit tufft för rosmarinen. Bilden här är några veckor gammal. Nu går snötäcket upp till tejpstrecket. Vår förhoppning är att snön hjälper till att skapa ett lite mildare klimat för växten och hittills ser den faktiskt ut att ha klarat sig.

Torrhösten



Det blev en hel hårda ord om blöthösten här för ett tag sedan, men vi fick också njuta av den vackra torrhösten. Se själva!




Mera, mera, mera liguster!



Som vi nämnt tidigare har vi kommit fram till att vi i princip inte kan plantera för mycket liguster. Vi behöver gränser och struktur och då kan liguster i olika former komma riktigt väl till pass. Som vi också nämnt tidigare är en av platserna vi ville ha liguster på i remsan mellan den nya uteplatsen och gången där bakom. Det fixade vi här under hösten. Plantorna är så glesa just nu, så det enda sättet att få häcken att fastna på bild var att fota längs med den. På ett par-tre säsonger kommer det dock garanterat att bli en trevlig liten grön barriär mellan trädäcket och gången.

Trädgård 2011



2011 års trädgårdssäsong har börjat! Ledsnaden efter förra säsongen har gått över i likgiltighet som i sin tur bytts ut mot nyfikenhet och intresse och därefter förvandlats till inspiration. Nu har inspirationen resulterat i planering och innan vi vet ordet av står vi och hackar i tjälen. Och däremellan kommer frösådd!

Fotot visar en skiss av en ny rabatt som kommer att hamna mellan huset och stallet. Det är ett skuggigt läge som kommer att kräva växter som klarar detta. Just nu är hörnet dekorerat med en stor hög bråte och det har det i princip varit sedan vi flyttade in. Rabatten kommer att bli en viktig och välkommen förändring.

Rönnen



När vi köpte träd blev det väldigt mycket fokus på lönnen och vi glömde helt bort att ta bild på rönnen som köpte samtidigt. Såhär ser den ut just nu i alla fall.

Även om den för tillfället mest liknar en samling blyertsstreck och den knappt ser ut att kunna bära en blåmes, så är vår förhoppning att den med tiden ska rama in infarten med sin krona. Vi får nog vara aktiva skötare av trädet och planera beskärningen noga, men det ska nog både bli vackert och funktionellt om inte alltför många år.

Hämta hallon



Såhär gick det till när vi fick våra hallon för någon månad sedan. Det började med att vi fick lov att gräva upp en massa växter hos en kompis som var i färd med att avveckla sin odlingslott. Utöver hallon blev det iris, lavendel, näva, fågelnät, ett rostigt grillgaller, med mera.



In med allt i bilen - proffsigt förpackat i plastkassar.



Till sist - hem och gräv ner i prydlig rad. Det blir en hallonhäck av det hela som ska fungera som avgränsning runt köksträdgården. Till våren ska hallonen få hjälp att hålla sig uppe av ett litet glest staket. Åtminstone är det tänkt så. Sen kanske det dyker upp något som känns roligare, men det får vi ta då i så fall.


Mästarrabatten 2011

Mästarrabatten 2011 "En plats i solen", av Mona Wembling är, som namnet antyder, en rabatt för soliga lägen i torr men näringsrik jord. Den går i grå, gröna, gula, och lila nyanser.

Jag tycker verkligen om den här färgskalan trots att jag som många andra försöker välja bort gult. Väldigt bra färger för kryddträdgården och många utav växterna i rabattförslaget är ju också örtväxter.

Julklappar till trädgården



Alla produkter från Burgon & Ball.

Sugen på höns

Vi kommer skaffa oss höns. Frågan är när. Det är ju en del saker som måste ordnas först och så ska man fråga grannarna om lov. Vi behöver bygga ett hönshus som helst är dekorativt också. Marthas Havehus har ett hönshus som man kan bli inspirerad av.



Vi är intresserad av Åsbohöns bl. a och vi har möjlighet att köpa från Statarmuseet i Torup som har flera lantraser. Delikatessägg, trevligt sällskap och gödsel är ju några av fördelarna. Riktigt inspirerad blir man när man ser på bilder från en ekologisk trädgård i Frankrike som praktiserar permakultur. 


Inspiration från Walnuts farm



Bilder från 1st option.

RSS 2.0