Just nuDen nakna jungfrun klarade flytten till äppelträdet!Skördetider.Gurka har letat sig upp i idegranen.Vi har en häck! Bara 40 cm hög men ändå. Behovet av inramning av tomten och bakgrund till framsidans rabatt är stort.

Besök på Gunnebo slottOrangeriet.Hamlat och formklippt.Kullersten i olika storlekar och grusgångar.Pedantiskt skött köksträdgård inramad av en stenmur.

Gammal trädgård i BlentarpAmerikansk hassel.Persikor och hönor på den kullerstensbelagda innergården.

Med en tydlig struktur och uppdelningar i gröna rum behövs inte noggrant ogräsrensande. Här skapas väggar och tak av bl. a. buxbom, hassel, ek, stenmurar, pipranka och humle. Det vildvuxna skapar en ovärderlig atmosfär och kontakt med det omgivande landskapet.
Inspiration för "lunden"

Nu har vi ju ingen lund ännu, men inspiration är ju bra. Vi kommer ju förhoppningsvis plantera en skogslönn i höst och så planterade vi två häggmisplar i våras. Vi suktar efter skugga. Bilder från www.gardendesign.com .

Avokado - uppföljning

Ja, det gick väl sådär med avokadon. Det började bra med att kärnorna sprack upp, blottade något litet blad/knoppliknande samt skickade ut en rot. Sedan sa det stopp och de nya bladen började skrumpna. Ingen aning om vad som gick snett, men nya kärnor är redan satta i blöt för ett nytt försök.
 

Repstege


Vi funderade lite grand på att bygga en liten äppelstege. Vi funderade också på att göra en enkel gunga till barnen. Det blev en kombination i form av en repstege. Vi hade först tänkt bygga den själv, men istället köpte vi en på en trevlig liten trädgårdsbutik som heter Biltema.

Staketet

Nu är staketet mellan framsiderabatten och den nya parkeringen klart!


Det har varit många turer kring det här staketet och kring trädgårdens snickerier i allmänhet. Det är mycket man ska ta hänsyn till utöver funktionalitet. Att vi valde vit färg, tex. var för att vi ville ha en slags ståndsmässig, 20-talskänsla på framsidan av huset. Röda och gröna nyanser som vi också diskuterade tyckte vi kändes lite för mycket "bruk och nytta" och därför hör de mer hemma vid stallet och köksträdgården. vi övervägde också svart, men det hade känts alldeles för modernt, tror vi. Nackdelen med det vita är såklart att det blir skitigt och algigt, men det gör inte så mycket i det stora hela och när ligusterhäcken väl kommer upp mellan rabatten och vägen kommer hela platsen få ett rejält lyft.

Där det nu ligger täckväv på bilden kommer vi låta grusgången bli bredare så att den ligger an mot huset. Eventuellt skall där sedan planteras fruktträd på spalje mot den väggen, som är i rakt söderläge och blir stekhet på våren.


På den här bilden ser man hur parkeringen tar form. Det ska bli grus på hela ytan och mot stallets gavel kommer det att växa rosor och stockrosor. Vi diskuterar fram och tillbaka kring olika klätterväxtalternativ till boningshusets gavel mot parkering. Vin, Clematis, Pipranka, m.m. är med i matchen, men det är ännu inte så högprioriterat. Hur som helst, så snart vi fått upp en grind i gattet mellan stallet och boningshuset kan vi klippa upp stängslet och börja köra på ytan!

Inspirationstur på sydkusten

Vi åkte och kikade på lite trädgårdar och miljöer nere i Smygehamn härförleden.Helheten


Det blir många detaljbilder i bloggen på de saker man vill framhäva eller beskriva. En annan anledning till att vi visar lite i taget är att stora delar av trädgården fortfarande ser ut som en industritomt. Här kommer i alla fall en bild på en bra vy vi hittade där äppelträden på ett smidigt sätt döljer några av problemområdena!

Små träd

Vi funderar på att ha ett litet träd på vår kommande innergård belagd med grus. Fläder, silverpäron och silverpil är några förslag. Viktigt är att det har rätt känsla. Gärna krokigt och tom lite glest eller spretigt. 

Bilder från Sköna hem "Oasen vid muren" och "Milda färger - starka former".

Privata florister


Till vår hjälp med att hålla det snyggt och prydligt i trädgården har vi två florister, 2 och 4 år gamla, som ständigt bevakar utbudet i rabatterna och omvandlar sina fynd till sprakande kreationer som dyker upp både här och där. På bilden syns resultatet av ett samarbete mellan de två.

RSS 2.0