Vacker förvaring



Inspiration till trädgårdsboden eller som i vårt fall, stallet. Bilden är hämtad från Mandarine d'Italie

Basilika



Nu har vi sått basilika. Storbladig och buskbasilika. Jag läste Sanna Töringes "Köksträdgården" och fick tips om buskbasilikan Green Globe som är mycket dekorativt klotformad. Jag tänkte att det skulle se fint ut i kryddlandet för att ge lite struktur.

Odlingslåda med spaljé



Ja, vad kan man göra annat än att planera när våren inte vill komma.

Marktegel



Det här underbara markteglet går att finna på genbyg.dk. Jag tycker inte att det kan bli finare än såhär. Hoppas på att kunna hitta något likvärdigt på Blocket, för priset på det här blir lite väl mastigt om man har en stor trädgård.

Piplök



Piplöken kommer upp som gräs ur torvkrukorna. Även de behöver ha det lite svalare därför åker de ut i "lillstugan" så fort vi kan få upp temperaturen till 16-18 grader därinne.

Trädgårdsgångar

Katy Elliot har publicerat en bild på en trädgårdsgång som är så perfekt operfekt. Fiskbensmönstret är finast tycker jag, men om man ska göra arbetet själv känns det lite avskräckande. Vi har några gångar som vi ska belägga med sten men vi kommer antagligen satsa på begagnade, mossiga betongstenar i ungefär samma format som på denna bilden. Begagnat marktegel är ju både svårt att få tag på och dyrt.

En bit kvar



Just nu ser stallet ut såhär ungefär. Lite kvar att fixa, med andra ord. Efterhand som våren kommer krypande blir vi nog mer och mer uppslukade av allt trädgårdsarbete, så intresset för att ställa iordning stallet kommer att dala stadigt de närmaste månaderna. Man har så många saker man vill göra, men det allra mesta förblir ogjort länge, länge. Jag antar att tålamod och långsiktigt tänkande hör till livet som husägare.

Stallet


Vi har ett gammalt stall som vi håller på att riva ut. Meningen är att vi ska kunna förvara trädgårdsredskap där, ha en snickarverkstad samt ha möjlighet att sitta och äta där regniga dagar. Den här bilden från The City Sage är precis vad jag har tänkt mig.

Odlingslådor



Funderar just nu på olika växtkombinationer i odlingslådorna. Det är väldigt viktigt att det både blir vackert och praktiskt.

Patinera krukor



Bestämde mig för att prova på detta med filmjölk på terracottakrukor. Jag har nu ställt in krukorna i trädgårdsskjulet.Vi får se om det blir någon mosstillväxt om några veckor när plusgraderna förhoppningsvis kommer.

Perennrabatt



Perennrabatt för soligt läge i vacker färgskala. Bilden är hämtad från Fennel and Fern.

Realistiskt?



Är detta ett realistiskt mål? En överdådig köksträdgård i "potagerstil". Våra odlingslådor är högre och vi har tänkt använda oss av träflis i gångarna, men annars överensstämmer denna bild med den jag har i huvudet.

Bilden kommer från Sunset.

Frösådden igång!





Frösådd av kronärtskocka och piplök är som sagt på gång. Backtimjanen har också satts igång - alltihop på fönsterbänken i matrummet. Det är nog lite i varmaste laget där ovanför radiatorn och grodden har satt igång med rejäl fart. För att de små plantorna skall sansa sig lite kommer vi att förvisa dem till vår lite kyligare "lillstuga" så snart som möjligt. Näst på tur är basilika i två varianter.

Planering

Just nu planerar vi köksträdgården. Vi kommer göra odlingslådor av rivningsmaterial och gamla fönster. Vi har börjat förgro piplök och kronärtskocka. Här ska vi ha den... och här...

Nuläget...

Trädgård, snö

Rabatten i september

Rabatten på framsidan i september.

Rabatten på framsidan i september.

Kryddträdgården

Andra versionen

Andra versionen. En kvartscirkel.

Uteplatsen i augusti



Renoverade trädgårdsmöbler. Rosenvial i spaljén.

Trampstenar



Gamla tegelstenar som vi fann på tomten användes till att göra enkla gångar i rabatten.

Spaljé



En spaljé tll uteplatsen tillverkades. Armeringsnät i svartmålad träram. Ogräset växer.

Rabatten på framsidan



Första försöket. Här planterades bla. perovskia, daggkåpa och buxbom.

Kryddträdgården



Första försöket med en underligt formad kryddträdgård. Här hamnade lavendeln och rosorna.

Uteplatsen



Uteplatsen i maj 2009. Inte vackert.

Ogräsrabatten

Den stora rabatten maj 2009. Vi lät allt växa upp för att se vad som dolde sig bland ogräset.

Den stora rabatten, även kallad ogräsrabatten, i april 2009. Här har vi låtit allt växa upp för att se vad som dolde sig i ogräset.

Dränering

Det första vi började med var en förfulning. Rosor och lavendel fick flyttas.

Det första vi började med var en förfulning. Lavendelhäck och rosor fick flyttas i all hast.

Ogrästrädgården

Precis nyinflyttade.

Våren 2009 flyttade vi till ett hus byggt på 20-talet som varit obebott i två år. Den senaste ägaren var en excentrisk man som uteslutande intresserade sig för taxar. Nu har vi tagit oss an denna 1000 kvm stora trädgård och försöker vårda det gamla samt införa nytt i en förhoppningsvis harmonisk förening.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0