Spirande pipranka

Vår pipranka står egentligen lite fel. Den trivs och passar ju bäst i skuggiga eller halvskuggiga lägen, så att ha den i en fristående spaljé i söderläge är inte helt hundra. Den får dock stå kvar tills kaprifolen har tagit över mer av spaljén och vi har förberett en ny plats för rankan vid stallet. I väntan på det verkar den hur som helst inte direkt vantrivas och nu kommer de första små bladen för säsongen. Hur som helst kommer den att pryda sin plats i år också.

Potatisland Två

Man får ju som bekant inte odla samma gröda på samma plats två år i rad och därför kommer fjolårets potatisland att bli ett majsfält i miniatyr i år. Vi behöver också ett nytt potatisland, så därför har spaden åkt i jorden för att muta in ytterligare 15-20 kvadrat av - den i vilket fall som helst ogrässprängda och risiga - gräsmattan. Win-win!

Före och efter-bilder

Oj, vad avundsjuk man blir på Ben Pentreath som lyckas åstadkomma en sån här förändring på åtta månader.
och här...

Jämförelser

Förra året vid den här tiden hade vi bestämt oss för hur vi ville att uteplatsen skulle se ut. Vi hade precis börjat plocka bort de gamla betongplattorna.
Så här ser det ut just nu. Vi har planterat en ligusterhäck i anslutning till uteplatsen och en bokhäck som gränsar av på andra sidan gången.
I april förra året flyttade vi en kameliaschersmin från det som nu är uppfarten till "hörnet".
Det har nu byggts på med lite perenner och kommer så småningom fortsätta runt hörnet ända fram till trappen på norrsidan.

Inspiration från Engelska trädgårdar


Bilder från 1 st-Option.
Bilder från Hidcote Manor.

Vi gillar piplök

Piplöken är en riktigt tacksam gröda. Perenn och lättskött. Ståtlig och vacker. Och så smakar den gott också. Lite mitt emellan purjolök och gräslök. Vi använder den som kantväxt i kryddlandet och den var en av de första perennerna som tittade upp när vårsolen kom. Det går att skörda mycket, för den fortsätter att komma starkt.

Morgonsol och kvällssol


Morgonsol...


...och kvällssol!


Åbergs Trädgård


För ungefär en månad sedan åkte vi till Ystad och besökte Åbergs Trädgård & Café. Vilket ställe! Plantor i mängder, ovanliga sorter, friska och livskraftiga plantor och en på det hela taget väldigt inspirerande miljö. Trots att värmen inte riktigt hade börjat komma när vi var där hade de redan vindruvor, fikon och stora gurkor i sitt växthus. Ytterligare en påminnelse till oss om att vi måste skaffa ett växthus en dag...


Perennsådd

Det har gått lite trögt med frösådderna. Jag tror att många utav perennfröerna jag har sått skulle behöva stratifieras. Jag sådde lite frön utomhus i vintras bl.a. stjärnflocka och där har bara några enstaka kommit upp. Kanske fåglarna har varit framme.
Det enda jag har just nu är.....
Glansmiskantus
Höstvädd...
och Backsippa.

Nytillskott

Vi besökte Cedergrens i Råå för första gången och införskaffade en ros. Jag trodde inte jag var en rosmänniska men jag förstår nu att det kommer hända fler gånger. Hur ska man kunna välja? Jag önskade mig en tålig, anspråkslös, stor buskros, inte nödvändigtvis remonterande med stark doft och blev rekommenderad Frühlingsduft. Vi planterade den vid trappen.
Så här ser den ut som fullvuxen...
Blomman är rosa mot gul.

Valborg

Vi har äntligen köpt en ny kamera. Sedan i höstas har vi fått använda mobilkameror och dylikt för att ta bilder vilket har känts väldigt tråkigt och oinspirerat. Nu kan vi jämföra hur det såg ut förra året vid Valborg.

Valborg 2010, rabatten på framsidan och kryddträdgården.
....och nu.
Nyplanterad liguster längs med husväggen precis som man inte ska....
Kryddträdgården och uteplatsen. Det är fortfarande lite tomt i kryddträdgården men vi tar sticklingar av lavendel, salvia och vinterkyndel för att råda bot på detta.
Vi har experimenterat lite med sten mellan uteplatsen och lavendeln.

Västra gaveln

I den nyanlagda parkeringen står sedan en tid tillbaka ett rådhusvin som såsmåningom ska skyla den risiga putsade väggen. Arbetet med parkeringen och oförsiktiga barn har gått hårt åt plantan, men nu har den visat livstecken och börjat spira med vackra, röda knoppar. Vi snyggade till lite med bambukäppar att börja klättrandet mot och så samlade ihop några skopor plommonkärnor från rabatterna vid fruktträden att använda som att snyggt och gratis alternativ till täckbark.

RSS 2.0