Vinterfint



När snön nu sakta smälter och det verkar som att vår trädgård faktiskt ligger kvar där vi lämnade den i höstas, fyls man av blandade känslor. Å ena sidan är det fantastiskt att se den vakna till liv och få känslan av att alla växter knappt kan bärga sig att börja gro. Å andra sidan ser trädgården förbannat trist ut.

Ett besök i Amaliehaven som ligger i anslutningen till det kungliga slottet Amalienborg i Köpenhamn blev en lektion i hur man anlägger en trädgård som behåller sin skönhet året om. Jag kunde indentifiera tre viktiga faktorer att sträva efter.

1. Vintergröna växter



Kanske verkar självklart för somliga, men när man shoppar växter på våren planerar man nog inte först och främst för vintern. I Amalienhave fanns det rikligt med idegran, buxbom, järnek, etc. Har man, som vi, en trädgård full av try, snöbär, kvitten, schersmin och åtskilliga andra rishögar - blir man väldigt avundsjuk på grönskan.

2. Trädgårdens struktur



Det kanske inte är så sunt för självförtroendet att jämföra sin egen trädgård med parker och andra offentliga odlingar, men där finns många läxor att lära. Bland annat den om vikten av struktur och en tylig idé. Om tanken med trädgården är tydlig och formidén stark  - då blir inte trädgården lika beroede av de individuella växternas egenskaper. Trädgårdens form ska helst vara omisskännelig året om.

3. Växternas struktur



Även växterna i sig får gärna vara sådana att de inte är beroende av sina blad för att vara vackra. Knotiga, slingrande stammar kan vara som kraftfulla skulpturer i trädgården och en del trädkronors form kan framträda extra tydligt när bladverket fallit.

Allt detta ska vi försöka ha i åtanke när vi gör räder på plantskolorna i vår och jag tror att det är faktorer som man faktiskt kan lyckas med i sin egen trädgård.

Något som kan bli lite svårare att kopiera om man hade velat, är att använda ett krigsfartyg som backdrop...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0