Uppvaknanden





Vi köpte ju lite billiga växter i höstas på plantskolans säsongsutförsäljning. Den extremt milda inledningen på vintern ökae chanserna för överlevnad, trots att växterna egentligen kom i jorden alldeles för sent på året. I vissa fall, som till exempel med fikonplantan på bilderna, bäddade vi in växten lite extra med en generös laddning halm. Den fick också stå skyddat mot stallets södra gavel. När nu vårsolen börjar värma kan vi se att det verkar ha gått vägen. Det finns bladknoppar på fikonet och grenarna känns spänstiga och levande.

En av lagerhäggplantorna vi köpte verkar å andra sidan kämpa lite för sin överlevnad och den ser lite torr och medtagen ut för tillfället. Vi håller tummarna!


Martin Pråme Malmqvist

Något litet åt de små liven





Vi byggde egentligen trädkojan i höstas, men det stannade då vid en minimalistisk platå i körsbärsträdet. Ingen stege fixade vi heller, så barnens utbyte av kojan har varit högst begränsat. Häromhelgen bättrade vi på säkerheten med några extra plankor som fungerar som räcke. När risken för nedfallande barn minskade, kändes det också okej att ha en stege permanent placerad i trädet, så nu har barnen äntligen nytta och glädje av skapelsen. Den har bland annat fungerat som plats för fruktstund och även om barnen tycker att den är kul att vara i, så kommer det en del stränga uppmaningar från dem om bättre väggar, fönster, tak och annat som hör en respektabel trädkoja till. Vi försöker hålla förväntningarna nere och har sträckt oss till att kanske, kanske i sommar sätta upp en bit tältduk som tak. Men, som med så mycket annat, så får vi se hur vi gör med det.

När barnen äntligen hade sitt krypin på plats var inspirationen på topp och blickarna vändes mot trädgårdens allra minsta invånare. Resultaten blev ett lägenhetskomplex för nyckelpigor. Vackert beläget i uteplatsens spalje, med utsikt mot lavendel i öster och äpple i norr. De första hyresgästerna har redan visats in av bestämda barnafingrar.




Martin Pråme Malmqvist

Trädgårdsarbete i vårsol

Man får passa på att göra det som är lite tungt och tråkigt i trädgården när entusiasmen är som störst i början av säsongen. Imorgon ger vi oss kanske på lite grävande och markarbete. Idag har det till stor del varit lustfyllt dock. Vi har börjat klippa ner vissa perenner. Vi klipper dem i småbitar rätt ned i rabatten bara. Inte så tjusigt direkt kanske, men det känns bra för jorden. Maskarna drar snabbt ned det under jord.

 
Så här års går man runt mycket och tittar, uppmärksam på små förändringar.
 
 
Fläder....
 
 
...och Mirabelleträd.
 
 
Samtidigt gör man "mental notes" och planerar. Schersminen vid uppfarten är inte så fin så här års direkt, med det hade passat perfekt att låta buskaget fyllas av en tidig narciss innan kirskålen kommer igång och buskarna täcks av blad. Tänker mig att "Ice follies" som är tidigblommande och sprider sig kan passa bra.


Martin Pråme Malmqvist

Tidiga sådder

I år började vi så den 27 januari. Det var några växter som skulle stratifieras bland annat jätteverbenan som vi placerade ute i lillstugan. Vi har nu ganska precis tagit in dem i värmen igen och hoppas att de ska gro. För någon vecka sedan sådde vi kronärtskocka, chili och perenner. Så här ser det ut just nu. Allting har grott.
 
 
Kronärtskocka från Runåbergs fröer.
 
 
Ett hav av kantnepeta. Vi hoppas kunna få många plantor av varje perennsort, för att snabbt kunna skapa nya rabatter. I år har vi hittills sått vit rudbeckia, bolltistel, kardvädd, gul luktviol, trädgårdsviva, bollviva, myskmalva och hålnunneört.
 
 
Vi kommer testa att plantera över i ett pluggset för att ta tillvara på så många som möjligt. Det är inte så stor plats för varje enskild planta, men den får utvecklas ifred och är lätt att få ut ur krukan utan att skada rötterna. Det är fortfarande en fråga om utrymme för oss då vi inte har något växthus.
 
 
Alla andra växter får trängas där det finns lite ljus och plats.
 
 


Martin Pråme Malmqvist

RSS 2.0