Klockranka som väggVi har planterat en hel del häckar och buskar med syftet att dela in trädgården i fler, mindre utrymmen. Vi vill skymma sikten, skapa en mer omhuldande miljö och minska utsattheten för vind. Som bekant växer ju inte häckar och buskar upp över en säsong, så i väntan på att de här växterna tar sig, skapar vi lite tillfälliga lösningar.Här har vi planterat några klockrankor i en avlång eternitkruka. Det råder delade meningar i hushållet kring krukans estetiska meriter, men det är en annan diskussion. Hur som helst är tanken att klockrankorna relativt snabbt ska ta den bambuspaljé vi snott ihop i besittning inom någon månad. Förhoppningsvis blir det en trevlig backdrop att ha på uteplatsen och eftersom den står i kruka, kan vi justera placeringen efter behov. 

Klockrankan är en mycket trevlig växt som vi provar för första gången i år, efter att ha sett några praktfulla exemplar vid Skissernas Museum i Lund i oktober ifjol. Den blir extremt frodig och har vacker bloming som går i vitt-grönt-lila. 


Buskar vs. ogräsMånga av våra buskar och häckar har det lite tufft, eftersom vi är dåliga på att fullfölja vid plantering. Det är ofta brått att få växterna i jorden, men så fort det är fixat behöver det ordnas lunch eller hämtas barn eller också har det helt enkelt blivit för sent och mörkt för att se vad man gör. Därför har många av våra buskar det som bokhäcken på bilden ovan. Tuff konkurrens mot gräs och ogräs. Det är inte bara det som växer precis intill plantorna som är problemet heller. Buskarnas ska ju helst ha lite fritt omkring sig, så att inte ogräset hinner tjuva åt sig all näring innan den hunnit ner till buskarnas rötter. Här har vi en del att göra, vilket inte känns så dumt. Det är nämligen inte jättehårt arbete eller särskilt svårt, men resultatet blir ofta lika fantastiskt som plantering av växten i sig. I måndags tog vi itu med bokhäcken som gick från så det ser ut på första bilden till såhär:


Grävt bort allt ogräs. Ersatt två döda plantor. Gödslat. Lagt markväv. Hällt på täckbark. Vattnat. Och sedan lite vacker morgonsol på det.


Fler rabatter!Det känns som att 2012 kommer att bli året då vi gör allvar av planerna på att erövra en massa kvadratmetrar som för tillfället slösas på gräsmattor i dåligt skick och illa lagda betongplattor. Det senaste stegen var anläggandet av en halvstor perennrabatt intill stallet i en kvartscirkelform som speglar kryddträdgårdens geometri.Allt gräs som syns på bilden kommer i sinom tid att bytas ut mot kullersten och fler rabatter. Bland annat ska vi anlägga en liten rabatt med ett träd i ungefär där alla krukorna står på bilden.Här har vi grävt upp den nya rabatten efter en radie som utgår från stallets hörn. Det blev väldigt trevligt med de två cirkelformerna mitt emot varandra. Det bildas en avsmalnande gång som nästan "suger in en" mot köksträdgården på andra sidan. ânnu bättre kommer det att bli med uppvuxna perenner i rabatterna och kullersten istället för gräs.Här har vi tatt bort betongplattorna som låg där och grävt upp en del grässvål för att få till formen. Matjorden under plattorna var i överraskande "bra skick". Den var mullrik och lucker och det fanns förvånansvärt många daggmaskar där. Inte direkt vad man väntar sig under en stenläggning. För att hindra gräset (som kommer att vara kvar ett tag till innan vi blir färdiga att byta det mot kullersten) från att sabba rabatten direkt, la vi kullerstenar som kant och hade markväv under. Väven sträcker sig dessutom vertikalt neråt cirka 2 dm för att försvåra lite grand för rotogräs.Gödsling med några säckar kogödsel.En extra rad kullersten och så lite stenmjöl för att snygga till och återigen försvåra för ogräset.Till sist är det bara att proppa i massa av de plantor vi har förgrott. Nepeta runt hela kanten och så bland annat bolltistlar och koriander inuti. Några trampstenar är bra att ha med från börja så att man kan komma åt överallt även bär saker och ting växt upp.

Från och med nu; vattna, vattna, vattna.

Äntligen slut med grillning på markenVi köpte ett litet bordsunderrede på loppis för någon sommar sedan som vi målade rött och grannt. Vi hade från början tänkt använda det inomhus någonstans, men det slog oss plötsligt att det skulle bli perfekt till ett plats för grillning med mera. Av en slump hade vi lite gammal byggplywood i lagom storlek och sedan var det bara att åka till plåtverkstaden och köpa lite zinkplåt. En billig picknickgrill på det - klappat och klart!


Spaljerat äppleEn trevlig överaskning i år är att vårt lilla spaljerade äppelträd, som fått utstå 3-4 flyttar innan vi bestämde oss för nuvarande placeringen, står i blomst. I fjol hade trädet det lite tufft eftersom det blev helt insvept i en rosenvial vi också hade på spaljén. Den har vi flyttat inför i år så äppelträdet får lite mer ljus och plats. Detta i kombination mot att det fått en chans att etablera sig och fått några spadar kraftig kompost på våren har resulterat i en vacker blomning. Vi ser fram emot att den tar mer av spaljén i besittning, tills hela spaljen är en äppelvägg.


ÄppelblomsterNu står ett av våra äppelträd i präktig blom. Det ser ut som en en stor glassdessert med jordgubbsrippel mitt i trädgården. Rasande vackert. De olika sorters äpple vi har skiljer sig verkligen åt när det gäller timing. Samtidigt som detta träd bränner av hela sin blomarsenal är där ett par träd som knappt fått blad ännu. Det är perfekt att blomningen sprids ut lite grand över månaderna och inte minst bra att inte alla frukter kommer på en gång. Det är någon som har tänkt till i den här trädgården en gång i tiden.
Dra på trissorVinet som vi köpte till 70% rabatt i höstas lever! Liksom fikonet som vi också trodde var dött. Det innebär att, av alla växterna vi köpte på den där rean, är det bara en liten lagerhäggstackare som strukit med under vintern. Det får man vara nöjd med!

Godnatt, lilla Clematis

Vi är lite oroliga för de saftspända blomknopparna på vår Clematis vid eventuella frostgrader inatt, så den får sova med täcke på.

 

 


Påfyllning i sparrislandetVi köpte lite sparrisplantor på Österlen i påskas. Vi valde sorten "Rambo" som vi tror är den vi har sedan innan. De ser roliga ut med sina långa, tjocka rötter. Som skurmoppar ungefär.När vi tog över trädgården växte det sparris lite här och där, men vi flyttade allihop och gjorde ett litet sparrisland i bortre änden av köksträdgården. Med sparrisen vi köpte följde det med lite odlingsinstruktioner och det var nyttig läsning, eftersom det bland annat stod att det ska vara långt til närmsta gräs (en halvmeter har jag för mig). Vi har gräs precis intill, vilket då konkurrerar med sparrisen om näringsämnena. Vi får helt ekelt ta bort gräset och lägga några stenar eller något istället, vilket passar ganska bra eftersom sladden till gräsklipparen inte räcker så långt i alla fall.

Den där kvällssolenHäggmispel i lundenRabatten på framsidanEn ensam tulpan bland kirskålenBokhäcken vaknarKaprifolen sträcker på sigHallonbuskarnaClematis MontanaClematis Montana

AvhärdningHär är några av de plantor som vi håller på att avhärda just nu. Alla dessa krukor och brickor åker ut på morgonen och in på kvällen. Flera av dem är redo att stå ute över natten, men vi väntar lite grand med det eftersom väderprognoserna visar på frost mellan söndag och måndag. På bilden syns bland annat kronärtskocka, habanero, klockranka, passionsblomma, sockerärt, koriander och lite olika sorters lök.

Krukkastanj

Såhär blev det!


RSS 2.0