By the way......byggde vi en rosspira häromveckan. Den blev bra.

Grönsakerna

Det händer spännande saker i kökslandet, trots allt. Vi har haft problem med torka, näringsbrist, jordloppor, sniglar, fåglar, m.m., men mitt i allt detta elände har en del växter satt fart rejält!Den lilla gurkplantan vi satte i början av sommaren nöjde sig inte med den lilla spaljén den fick, utan har nu ålat sig upp en dryg meter genom idegranens grenverk. Den är väldigt vacker med sina stora blad - den påminner lite om en pipranka i växtsättet - men den ger inte direkt någon gurkskörd. Ännu, i varje fall.Vi kan inte upphöra att förundras över hur tomaterna har hämtat sig. Plantan på bilden som nu har 5-10 normalstora tomater på sig, liknade för 1,5 - 2 månader sedan mest en smutsig stump hampasnöre med två pyttesmå blad på. Jag begriper inte hur det gått till.I skuggan av de pånyttfödda tomaterna samt en pumpa vi sådde verkar vår komplementerande sådd av basilika trivas ordentligt. Kraftiga, friska plantor är på väg upp, men vi får nog vara på vår vakt och rädda dem in i husvärmen när höstkylan kommer krypande.

Arbete pågårett av sommarens mest prioriterade projekt var att ställa iordning den nya parkeringsplatsen och den del av det arbetet är att bygga en staketsektion och ett par grindar. Arbetet på går ännu, men snart hoppas vi att vi lyckats ro det iland.

BelysningVi köpte en ljusslinga på Granit att ha vid uteplatsen eller i stallet. Det skulle kunna vara det bästa köpet vi gjort till trädgården! Helt plötsligt blev det ett riktigt rum av platsen och man kan sitta där länge och väl utan att känna att det är dags att gå in. Vi kanske borde köpa fler?

Inreda uteplatsenBilder från 1st-Option.

RosenbönornaVi slängde upp ett 2,5 meter högt armeringsnät för våra olika rosenbönor att klättra på. Under den torra sommaren när bönplantorna segat sig upp till 20 cm under loppet av flera veckor kändes den höga spaljen som en rejäl overkill. Nu däremot, när regnet hållt på ett tag, gör nätet skäl för sig. Det är i princip täckt av bönstänglar med blommor i rött, vitt och lila. den högsta stängeln balanserar sig själv en halvmeter över spaljens högsta punkt. Tur att det där regnet kom till slut!

RegnetDet kom till slut - regnet. Det blev nog 6-7 veckor utan en droppe under sommaren innan himlarna öppnade sig i samma veva som semestern tog slut. Det blev lite märkligt när ledigheten och det fina vädret försvann i ett svep. Det känndes som att säsongen i trädgården fick ett abrupt slut och vi slutade lite grand att ägna trädgården någon uppmärksamhet. Efter ett tag märkte vi ju dock att säsongen är långt ifrån över - tvärtom är det mycket som verkligen satt fart nu när vätan kommit. Det blir en intensiv sensommar!

InramningDags att fundera på hur vi ska rama in köksträdgården. Vi lutar åt ett obehandlat staket, men det hade varit fint att mura upp en liten låg mur i gammalt tegel också.

Bilder från laundry etc, Grit, Floridata, Country Living och Southern Living.

SummertimeDen gamla digitalkameran har gett upp, men här är vår sommar fångad med systemkameran. Därför kan vi inte just nu visa allt som vi jobbar med och har jobbat med den senaste tiden. Uteplatsen är i princip klar. Vi jobbar just nu med ett staket och har snickrat en röd spira. Vi har nu helt klart konstaterat att jorden vi köpte var för näringsfattig vilket har resulterat i lite små och sena grönsaker, men det räcker ändå till våra middagar. Vi gödslar med vallörtsvatten och väntar just nu på bönorna. Vi har mätt upp, ritat och planerat flera "rum" i trädgården vilket känns väldigt bra. Det är bra att ha en plan. Speciellt när man har lite längre tidsperspektiv. Det är ju annars lätt att man glömmer bort vad man vill och vad man har bestämt.

RSS 2.0