Det går framåt

Det är svårt att jobba hårt utan att riktigt se resultat eller att inte vara helt nöjd med resultatet. Då är det bra att jämföra med hur det har sett ut. Här har vi rosorna och lavendeln i kryddträdgården förra året i juni och så nu.





Rabatten juni förra året och nu.




Makadam



Markduk och....



makadam.



Färdigt. Just nu lägger vi ut en ram av reglar på makadamen. Fortsättning följer.

Lyktor



Ljuslyktor i trädgården blir nästan löjligt fint och mysigt. Man kan nog inte få för många, så vi kör på en billig lösning med gamla burkar och ståltråd. Spaljén är perfekt att hänga up dem i. Äppelträden kommer att bli bra de också. Idag kör vi till Byggmax för att handla geotextil för trädäcksbygget. Ska försöka komma ihåg att handla mer ståltråd då också...

Just nu



Jag har tagit lavendelsticklingar för att sätta runt hela spaljérabatten. Här ser man de som jag tog förra året.



Här är de stackars piplökarna som jag sådde i början av året. Jag är tacksam att de lever och ser fram emot att se dem nästa år när de har växt till sig och etablerat sig. Det kommer rama in kryddlandet fint tillsammans med gräslök som syns längre bort i bild och isop som som inte är med i bild.



Gurkörten kommer snart blomma.



Jag har precis vattnat med illaluktande nässevatten i odlingslådorna. Jag misstänker att det inte var så mycket näring i jorden vi köpte så vi får vara duktiga på att gödsla. Här växer kålrot, rödbeta, svartkål och kronärtskocka.



Kronärtskocka och bataviasallad.



Svartkål med luktärt i bakgrunden.



Vi har byggt en spaljé till bönorna. 






Avokadokärnor



Det är rätt så skönt att förodlingsperioden är över och vi slipper ha våra fönster fulla av brickor med krukor, gladpack, vattenkannor, etc. Istället har vi kunnat återerövra fönsterbänkarna med hjälp av blombuketter och krukväxter.

Lite groddning vill man ju ändå sysselsätta sig med och några avokadokärnor i vattenglas tar ju inte heller så mycket plats i anspråk.

Klippa gräset



Det är inte så kul att klippa gräset. Riktigt jobbigt faktiskt. Den här gången hade vi väntat lite för länge med gräsklippningen. Det är nu man börjar fundera på alla rabatter, buskar och träd man vill ha istället för gräsmatta.

Regn, regn, regn




Just nu gräver vi ut uteplatsen för att kunna fylla på med makadam.



Sockerärten blommar.

Fläderblomst


Jag kan nästan känna smaken av saften redan...

Prydlig potatis



Potatislandet har fått en kant runtomkring för prydlighetens skull. Det har också rensats på ogräs och plantorna har kupats. Nu fattas bara att gurkörten vi sått runt trädet skall komma igång ordentligt!

Nässelvatten


Vi gjorde nässelvatten till att gödsla med. Det luktade riktigt äckligt, men det är tydligen meningen. Det kändes som att det var riktigt potent och vi ser fram emot att upprepa proceduren med nässlor, vallört och kanske lite annat smått och gott.

Vem hade trott att man kunde känna sig rik av att ha en hink med ruttnande ogräs stående?

Just nu



Blommande timjan, vinterkyndel, gurkört (den lever), persilja, backtimjan i kryddträdgården.



Lavendeln är ojämn men fin och grön. Gräslöken blommar. En vanskött buskbasilika har fått plats i kryddlandet.



Austinrosen "Lady Emma Hamilton" är inte den enda rosen i kryddlandet. Vi har även en "Heritage" och tre oidentifierade som fanns på framsidan när vi flyttade in. Vi hoppas att sällskapet ska hålla dem friska och välmående.



På framsidan blommar daggkåpan...



...stäppsalvian...



...kirgislök, aklejruta och iris.



Vi har bestämt oss för en marktäckare. Det blir nävan "Geranium Biokovo". Vi har valt just den på grund av färgen och för att den är lägre än andra nävor. Vi hoppas på en riktigt täckande matta tills nästa år.

Inspiration



Bilder från 1st option.

Gräsmattan



Vår gräsmatta är jättefin på de flesta områden och riktigt risig på en del ställen. Vi får försöka fixa till den efterhand. På bilden syns vår senaste insats i projektet att förvandla en tidigare grusgång till gräsmatta. Uppluckring och tilljämning, toppdressing, vattning, sådd, nermyllning, lite extra vattning och sedan fiberduk på. Det borde göra susen!

Experiment med äppelträd

Mitt på en av våra gräsmattor stod ett äppelträd som ser ut att ha varit spaljerat en gång i tiden. Det var det alltså inte längre och efter att det fått lov att växa fritt har det gått ifrån sin spaljéform och blivit ganska fult. Dessutom stod det ju som sagt i vägen, så vi bestämde oss för att gräva upp det. Eftersom det tar emot att kasta bort ett välmående äppelträd så använder vi det istället till ett litet experiment.

Vi kapade trädet precis ovanför den nedersta grenen så att trädet - med lite god vilja - nu har fått en "bonsai"-aktig form. Vi planterade det i en gjutjärnskittel vi har för att se om det klarar sig överhuvudtaget. Om det gör det och utvecklas på ett vackert sätt kanske vi använder trädet mot en vägg eller som ett blickfång på vår kommande kullerstensplan. Vi får se vad det blir av det, helt enkelt!




Blomning



Den här som jag trodde var en stjärnhyacint visade sig vara en klockhyacint.



Något som vi har ett överflöd av. Det växer som ogräs i framför allt blått.



En annan lök vi ha är morgonstjärna...



...en ganska sällsynt växt som endast påträffas kvarstående i gamla rabatter eller naturaliserad i dikeskanter, skogsbryn och dyl. Jag använder "Den virtuella floran" för att identifiera de växter vi har i vår trädgård.

Krossade miniväxthusdrömmar

Vi tyckte att vi var väldigt smarta som utformade våra odlingsbäddar efter de gamla fönster vi hade stående så att vi kunde använda dem som glastak på lådorna. Det visade sig kosta mer än det smakade. För det första var fönstren alldeles för stora och sladdriga för att kunna hanteras lätt så det var väldigt bökigt när man skulle vattna.

För det andra gjorde de så att det blev väldigt "lågt i tak" i lådan, så det fungerade bara medan växterna inte växte högre än kanten på lådan.

För det tredje:



Detta var inte första gången vi ställt ett fönster lutat mot en låda, varpå det vält och slagit i lådan bredvid. Framöver ska vi nog satsa på att spänna elrör i en båge över lådorna och täcka med byggplast, fiberduk eller bubbelplast.

Uppfart - före



Så här ser det ut för tillfället på den yta bredvid huset som skall bli en prydlig, singeltäckt uppfart för bilen så småningom. Vi har slitit hårt med att flytta buskar av schersmin, try och rosenrips. Vi har också fått gräva och spetta upp några rejäla stenbumlingar. Nästa steg blir att jämna till ytan, sätta kantsten, lägga markduk och hälla på singel. Det ska bli väldigt skönt när det är gjort. Vi får se när det blir av.

Taklöksbarn



Med inspiration och tips från boken "Slow Gardening" använde vi en håltegelsten till att skapa en "barnkammare" för vår taklök. Vi återkommer med resultatet!

Misshandel av växter




Den stora nackdelen med förgrodd är den svåra avhärdningsprocessen man måste ta sig igenom. Efter att ha gjort detta med ett otal grönsaker och blommor under de senaste veckorna - och lyckats ganska bra - tappade vi stinget häromdagen när vi skulle flytta ut tomat och basilika. Vi brydde oss inte om att vänja växterna gradvis vis utomhusmiljön, utan lät dem stå ute över natten med detsamma. Nu ser både tomat- och basilikaplantor väldigt risiga ut och vi hoppas att de klarar av att repa sig.
Värdet av ett växthus gör sig återigen påmint.

RSS 2.0