Kvällsinspektion



Det verkar som om vi kommer att få kalasa på små, gula plommon i år också. De första blommorna dök upp idag!



Vi går och smygkikar titt som tätt under fiberdukarna som täcker odlingslådorna. Det ser ganska bra ut så här långt. Här är det sockerärtor som spirar.

Säkra kort

Det är skönt med växter som man vet kommer att leverera. Bokarabindan som vi satte mot stallväggen i höstas har börjat burra upp sig med blad och lär skjuta i höjden här under våren även om vi för tillfället byggt in den bakom en mur av de betongplattor som vi plockade upp från uteplatsen.



En annan lågoddsare i trädgården är alla vinbärsbuskarna, som inför denna säsongen har fått sin första föryngringsbeskärning på säkert minst tio år. Bladsprickningen är i full gång just nu.



Lavendelsticklingar är en annan sak som är svår att misslyckas med. Därför gör vi det lite svårare den här gången genom att använda lite gammalt lavendelklipp som vi fiskat upp ur komposten. Vi får se hur det går. Våga - vinn, som min mormor brukade säga.


Skog

Idag tog vi oss en tur i skogen. Man upplever skogen lite annorlunda när man har trädgård, tycker jag. Framförallt blir man väldigt inspirerad. Vi fick med oss lite fint hem också. Dels ett par bokgroddar, som kan bli kul att se vad som händer med och dels lite blandat skrot i vanlig ordning.






Gömda guldkorn

På vår tomt har vi en stor rabatt som vi refererar till som "ogräsrabatten". Den är trädgårdens sorgebarn och vårt namn på den beskriver den ganska väl. När vi en dag tar itu med den och gör om den till en vacker, funktionell plats kommer det att krävas omfattande åtgärder och ingrepp. Hela rabatten måste mer eller mindre schaktas bort för att vi skall ha en chans att erövra den från allt otyg som frodas där.

Dock finns det också ett och annat guldkorn insprängt i allt elände. Nu när saker och ting börjar växa, så innebär det att dessa guldkorn ger sig tillkänna ett efter ett. Därför har vi nu inlett en slags stegvis transplantationsoperation, där vi identifierar, gräver upp, tvättar av och planterar om de användabara perenner som vi hittar i ogräsrabatten. Igår och idag har vi bland annat räddat höstanemoner, pioner, plymspirea, en del saker som vi inte är hundra på vad det är samt vallmo.


Här åker vallmon upp ur ogräsrabatten...


...och här har den fått ett nytt hem i den ena spaljérabatten!

Snurr på vattningen

Köpte ny vattenspridare idag! Mycket stort. Vi har avverkat två oscillerande (fram-och-tillbaka på svenska) vattenspridare av olika märken. Båda funkade fint i starten, men bestämde sig efter ett tag för att det nog räckte att bara vattna i ena ytterläget. Lite slött, tyckte vi. Inför den här säsongen har vi därför bestämt oss för att satsa på en enkel roterande spridare. Det ser dessutom mycket festligare ut! Och, ja, jag blev blöt när jag tog bilden.



Kompromissbefriad förökning

I de flesta fall när man skall utföra något projekt i trädgården (eller i något annat sammanhang för den delen) fattas man någon liten grej eller förutsättning för att kunna genomföra arbetet helt perfekt. I trädgården kan det till exempel handla om att man inte har rätt typ av jord hemma, så man använder det man har och hoppas att det går bra. Ibland har man inte rätt redskap tillgängliga, så man använder en kratta istället för en grep, en morakniv istället för en sekatör, osv. Det här med att inte hitta de redskapen man behöver hänger ofta ihop med att ha små barn, men det är en annan historia.

Hur som helst hände det något fantastiskt idag när jag skulle ta sticklingar av idegran. Allt föll på plats helt perfekt. Jag hade torv och grus av rätt typ. Jag hade krukor i lämplig storlek. Jag hade plastpåsar som passade som en smäck över krukorna och ett tråg som var precis lagom stort för krukorna att stå i. Det fanns till och med en plats i trädgården att ställa allting på som var helt perfekt och där de kan få stå i fred från spring, lek och jox.

För en gång skull fick man göra något helt "by the book"! För bra för att vara sant? Japp, det är som upplagt för att det blir pannkaka av alltihop...


Heldag i trädgården!



Oj, vad vi har jobbat hårt idag. Flyttat buskar och perenner till uteplatsen. Tanigt try och klen rosenrips samt pion och akleja. Det känns bra att ta tillvara på det som finns här. VI har klippt idegran, en och tuja. Vi har tagit sticklingar av lavendel och idegran. Jag har gjort en ny kant till rabatten på framsidan av tegel. Vi har varit ute från morgon till kväll och njutit hela tiden.

 


Aprilväder

Alla årstider på en och samma dag! Vacker, solig men kylig morgon som senare på dagen gick över i grådask och regn. Plötsligt och ganska kraftigt snöfall på tidiga kvällen, följt av strilande sommaraktigt regn och sedan uppehåll och vackert väder precis lagom till solnedgången. Just nu klar himmel med månskära. Lite svårt att hänga med.




Inspiration



Terrain at Styer's genom Remodelista.

Lägesrapport

Nu har vi varit sjuka några dagar och varken orkat göra det ena eller andra. Igår kom vi igång lite igen så här kommer en liten kavalkad över läget för tillfället.


Rabarbern har varit på gång ett tag nu och börjar se riktigt fin ut. Vi tänker skämma bort den med vattning och gödsel den här säsongen!


Potatisen har åkt i jorden. Handplogen som ingick i husköpet kom mycket väl till pass. Potatislandet visade sig vara större än nödvändigt, så nu har vi någonstans att göra av vårt överflöd av sättlök.


Köksträdgården från andra hållet. Sex lådor på plats och fyllda med jord. Fyra kvar.


Vi fick en varmkompost som funnit sin plats i komposthörnet under vår tall.


Hela trädgården är full av "före"-bilder. Här är en av dem. Vi får se när vi får tid att fixa till grindstackaren. Husets förre ägare verkar ha älskat brun plastfärg och smetat på det på alla möjliga ställen, men det åtgärdar vi bit för bit.


Äppelträdet vi fick av våra vänner att ha på vår tidigare odlingslott har klarat sig igenom ganska hårdhänt behandligen med flera flyttar. Nu har det förhoppningsvis flyttats för sista gången till vår altanspaljé där vi bundit och klippt det i palmettform. Ska bli väldigt spännande och se hur det går med det.


På en promenad i skogen hittade vi en rostig hink, som nog ska få bli planteringskärl åt något.


Vi flyttar mycket buskar just nu. Här är det några rosor med mera som fått ny plats mot stallets gavel.

Jordleverans och vårlökar



Nu har vi fått fyra kubik fin jord levererat som vi har börjat fylla våra odlingslådor med. Vattnande och sådd ger en verkligen en försmak av sommaren. Jag fick fina vita krokusar idag av grannen i utbyte mot lavendel. Ser fram emot att fylla ut med fler för det passade verkligen i rabatten på framsidan.

Begynnande grönska



Testade att sitta vid vår blivande köksträdgård i solen. Det börjar bli lite grönt i rabatterna äntligen.

Vårstädning



4-5 kubikmeter ris (inklusive julgranen) gick upp i rök under påsken. Mycket skönt!

Potatisgrodd



Potatisen ligger sedan ett par veckor tillbaka på förgrodd i lillstugan och vi ser fram emot att kunna stoppa den i marken om inte alltför länge. Ordentliga groddar och 7 grader i jorden är vad vi behöver. Vi köpte en sortimentlåda med tre sorter på plantskolan. Rocket, Linzer och Mandel. Det blir säkert gott.

Belysning

Remodelista gör en inspirerande sammanfattning av utomhusbelysning för uteplatsen eller verandan. De två översta kommer från Pottery Barn och det understa från Restoration Hardware.

 


Lavendel



Nu har jag klippt ned lavendeln ordentligt och hoppas därför att det blir lite fason på den i år. Efter jag hade gödslat den läste jag att den inte ska gödslas för att behålla sin angenäma doft. Många nybörjarmissar blir det.



Har planterat det första av förhoppningsvis många buxbomsklot i rabatten på framsidan. Det kostade endast 500 kr på Hornbach.



Våririsen som jag planterade i höstas har nu kommit upp! Hoppas den klarar sig till nästa år.


Kvällsbilder



Kal rabatt på framsidan och kryddlandet med egentillverkade odlingslådor. Vi har inte kunnat låta bli att köpa lite buskar -  fläder och buxbom. Förhoppningsvis klarar de sig bra trots den tidiga planteringen.

RSS 2.0