Minidrivhus



Vi snappade upp en smart liten lösning från Gardener's World på BBC's hemsida på hur vi kan hantera årets avhärdning. Att bygga små minidrivhus är inget nytt, och vi har provat några varianter innan som vi slängt ihop av kanalplast, byggplast, gamla fönster, m.m. Förutom att denna version är betydligt vackrare än det vi tejpat och häftat ihop tidigare, så fungerar den mycket bättre. Vi har placerat dem framför söderväggen där det blir riktigt varmt nu på våren. Tegelstenarna lagrar värmen och en frigolitskiva mot marken isolerar ytterligare. 

När vi sått grönsaker och perenner har det blivit en hel del plantor över vid omskolningen. Istället för att slänga dem har vi ställt ut dem på prov i minidrivhusen. Trots att vi inte gjorde någon stegvis avhärdning och att det varit flera nätter med temperaturer under -5, så har allting överlevt - något vi inte hade räknat med!



Att bygga dem är så enkelt att till och med ett barn kan göra det, så vi passade på att utnyttja tillgänglig arbetskraft. Vi baserade storleken på de fönster vi hade liggande och byggde lagom högt för låga växter i små odlingskärl. Efterhand som växterna blir större kan man lägga på fler skift med tegelstenar så att konstruktionen växer tillsammans med växterna.



I botten stoppade vi ner en frigolitskiva som var skuren till rätt storlek. Har man ingen frigolit kan man såklart ta något annat isolerande material. Gammal lump, granris, löv eller vad som helst funkar säkert fint.



Sist av allt lägger man på fönstret!


Martin Pråme Malmqvist
Trackback
RSS 2.0